R.SH. Kalifi i drejtë musliman, Omer ibn Hattabi thotë: “Që kur i robëruat njerëzit kur ata kanë lindur të lirë nga nënat e tyre?!…”. 5 tetor 1912. Nën këtë prizëm kuptohet qartë edhe nxitimi i Ismail Qemalit për të mbërritur në Durrës përpara pushtuesve serbë, e rrugëtimi i tij i vështirë për të mbërritur në datën 28 nëntor në Vlorën e rrethuar nga anijet greke. Shqiptarët në trevat e tyre para ardhjes së osmanëve kanë kaluar në shumë sundime, si ai bizantin, venedikas, bullgar, serb etj. Green Library. te Mesazh urimi nga kryetari i Lidhjes së Hoxhallarëve Sokol Kondakçiu, Kërko me emrin “Hallall” kompanitë e çertifikuara, Suporti psiko-social i fëmijëve me nevoja të veçanta, “Profeti i meshires (sala Allahu alejhi ue selem) (4), Mesazh urimi nga kryetari i Lidhjes së Hoxhallarëve Sokol Kondakçiu, Mënyrat e larjes, qefinosjes dhe falja e xhenazes me Covid. I dha fund gllabërimit të mëtejmë të tokave tona si nga turqit, ashtu edhe nga grekët, sërbët e pushtuesit tjerë. Njeriu është krijuar për të jetuar i lirë dhe i pacenuar. Masakrat serbe ishin nga më të dhunshmet, duke vrarë pa mëshirë, gratë, fëmijët, pleqtë dhe duke djegur e rrënuar fshatrat e duke synuar një spastrim etnik të këtyre trojeve të banuara krejtësisht me popullsi shqiptare tashmë. Dy përkthyes të kuptimeve të Kuranit në shqip. Humbi, u zhduk apo dikush e ruan ende në arkivat e tij? Aktiviteti politik e shoqëror i Marigo Pozios, që vdiq e vetmuar në Tiranë, pasi kishte humbur fëmijët dhe bashkëshortin nga turbekulozi. 28 Nëntori 1912 Shpallja e Pavarësis së Shqipërisë është një nga ngjarjet më të rëndësishme në historinë tonë kombëtare. Ai ngriti flamurin në Vlorë më 28 Nëntor të vitit 1912 dhe shpalli Shqipërinë shtet të pavarur duke i kërkuar fuqive ndërkombëtare ta njihnin këtë vendim. Po në të njëjtën datë, pas 469 vjetësh, në 28 nëntorin e 1912-ës, diplomati i shquar, Ismail […] By. Sot 108 vjet më parë në Vlorë përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën Pavarësinë e Shtetit Shqiptar. Ja sa armë e municione u grabitën në 1997. Cilat janë versionet për fatin e saj? Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë ishte kurorëzim i përpjekjeve […] Nga Mustafa Tërniqi. Tregon se shqiptaret jane trima dhe nuk frikesohen nga armiqte e tyre. Përkundrazi në ndryshim nga sundimet para-osmane trevat shqiptare u futën nën zgjerimin e Perandorisë Osmane me të drejta të plota. Data 28 nëntor, ngërthen në vete disa periudha të rëndësishme historike të shqiptarëve në shekuj. Marigona , historia e gruas që besohet se qëndisi flamurin, të cilin Ismail Qemali e ngriti më 28 Nëntor 1912 në Vlorë. Vërtet privimi nga e drejta e fjalës, besimit dhe cenimi  i të drejtave themelore të njeriut është robërim dhe skllavërim. 28 Nentor 2009 Nga Valon Kurtishi Historia e çdo kombi njeh sukseset e mëdha, pikat e veta kulmore njëjtë siç ka edhe humbjet apo tragjeditë e mëdha nacionale. Për herë të parë me shfaqjen e Islamit bota njohu bujarinë dhe shpirtgjerësinë e muslimanëve për të liruar skllavin nga robëria me vullnet të lirë pa asnjë përfitim. “Gëzuar Festën e Flamurit! Physical description 284 p. : ill. ; 23 cm. Liria pra është një e drejtë themelore që i përket çdo kujt. MAJLINDA PEZA – PERRIU. Për shkak të pengesave gjatë rrugës Isë Boletini me mbi 10 mijë kalorës nga Kosova, kishte mbëritur vetëm të nesërmen. Syno në #Ramazan_2019 të shijosh ëmbëlsinë e adhurimeve e jo vetëm shtimin e tyre.Sa të bukura janë adhurimet e shumta në të cilat e shijon këtë ëmbëlsi!Ëmbëlsia e lutjes!Kur të shijosh këtë ëmbëlsi, sihariq ke përgjigjen!“Përgjigja qëndron tek ëmbëlsia e lutjes”. Shpallja e Pavarësisë ose Deklarata e Pavarësisë është shpallja e pavarësisë së Vilajeteve shqiptare nga Perandoria Osmane. Po në të njëjtën datë, pas 469 vjetësh, në 28 nëntorin e 1912-ës, diplomati i shquar, Ismail […] Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë ishte kurorëzim i përpjekjeve […] Shtetet e aleancës ballkanike me sulmet e rrufeshme kundër Perandorisë në Ballkan synuan përzënien e turqve nga Ballkani. A ka padrejtësi më të madhe se të çrrënjosësh virtytet e larta fetare dhe morale? The complete text of the declaration, composed in Albanian, partially in Gheg, Tosk and Ottoman Turkish, was: . Më 28 Nëntor 1912, Kuvendi Kombëtar i Vlorës shpalli Pavarësinë e Shqipërisë. Libri i tretë i mësimit të fesë islame është përgatitur për fëmijët 9-10 vjeç dhe është i përshtatshëm për shkollat fillore, kurset fetare dhe mësimin familjar. Po të shikohen faktet historike me objektivitet do të vërejmë, që pavarësinë e parë ne si komb e kemi fituar me shfaqjen e osmanëve në Ballkan, gjë e cila shënoi fundin e sllavizimit të shqiptarëve, asimilimit të tyre dhe garantimin e ruajtjes së identitetit tonë kombëtar. A ka krim më të tmerrshëm, se të ndalosh njeriun të falënderojë lirshëm Zotin e tij. Më 28 nëntor 1912 janë shkruar me një tekst orgjinal dy ekzemplarë të deklaratës. Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të parë e mbajti u mbaj më 28 nëntor 1912, me aktin s shpalljes së Pavarësisë së Shtetit Shqiptar nga Perandoria Osmane. Këto luftëra u bënë edhe shkaku i fillimit të shpërbërjes së Perandorisë Osmane, e cila u plotësua edhe me Luftën e Parë Botërore. Më 28 nëntor 1912, Ismail Qemali ngriti flamurin në Vlorë dhe shpalli pavarësinë e Shqipërisë. Shqiptarët filluan të gëzonin privilegje në politikë. Sot 108 vjet më parë në Vlorë përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën Pavarësinë e Shtetit Shqiptar. Nga Ergys Alushi. Web: https://rtv21.tv Facebook: https://www.facebook.com/RTV21live Instagram: https://www.instagram.com/rtv21 #Radiotelevision21 #Programiimengjesit #IstrefDobi nentori 28-29 1. 28 Nëntori ndryshe njihet edhe si Dita e Pavarësisë.Kjo ditë është një ditë e veçantë për shqiptarët në mbarë botën (jo vetëm në Shqipëri) sepse në këtë datë në dy vite të ndryshme kanë ndodhur dy ngjarje historike në historinë e Shqipërisë. Në fjalën e Tij solemne, ndër të tjera, tha: “Fqinjët tanë nuk duhet të gënjehen me lakmi, se shqiptari s’e duron robërinë. 26/12 20:45. Cilat janë kujtimet që shfaq, duke valuar, Flamuri ynë? Që para fillimit të Luftës Ballkanike, e cila nisi më 8 tetor 1912 Porta e Lartë mendonte ta ruante Shqipërinë si shtet autonom ne kuadër të saj. 28 Nentori-Dita e Flamurit - 28 Nentori eshte nje dite e madhe , dite historike , dite e veqante per te gjithe shqiptaret ne mbare boten. Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të parë e mbajti u mbaj më 28 nëntor 1912, me aktin e shpalljes së Pavarësisë së Shtetit Shqiptar nga Perandoria Osmane. Ndaj kujt e fituam ne pavarësinë? Rendesia e Flamurit me 28 Nentor 1443 dhe 28 Nentor 1912, jane e rendesishme per shqiptaret dhe Shqiperine. Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë ishte kurorëzim i përpjekjeve […] Populli im nuk e duron rrobërinë. Pra,me 28 nëntor 1912 populli shqiptarë i dha FUND sundimit pesëshekullor osman. Populli im nuk e duron rrobërinë. Allahu i Madhëruar në Kuran thotë: “Në të vërtetë, Ne i kemi nderuar bijtë e Ademit: ua kemi bërë të mundur që të udhëtojnë (lirshëm) në tokë dhe në det, iu kemi dhënë ushqime të mira e të lejuara dhe i kemi ngritur lart mbi shumë prej krijesave.” (Isra 70.) 223. Botimi i tretë vjen gjithashtu edhe me një pamje tërhqese, bashkohore të pershtatshme për botën e fëmijeve. Mediumi serb: Kosova po përgatitet të ri-aplikojë në UNESCO, s’ka mbështetje, Lufta hibride, rreziku real që paraqitet për Kosovën. In Vlorë on 15/28 of the third Autumn 1328/1912. Shqiptarët jo vetëm që nuk gëzonin autonomi të plotë, por vazhdimisht ishin nën procesin e asimilimit fetar dhe etnik. Sot 108 vjet më parë në Vlorë përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën Pavarësinë e Shtetit Shqiptar. Muslimanët shqiptarë e ndjejnë dhe e kuptojnë shumë mirë rëndësinë dhe domosdoshmërinë e lirisë, sepse përveç ferrit të diktaturës komuniste, që iu kishte hequr lirinë e fjalës ata qenë privuar për më keq nga liria e besimit. Shpallja e Pavarësisë ishte një fitore e madhe e shqiptarëve edhe kundër politikës antishqiptare të monarkive fqinje ballkanike, kundër synimeve e planeve të tyre për copëtimin e plotë të Shqipërisë. Bashkimi është mëshirë, përçarja është ndëshkim. Njeriu është krijuar për të jetuar i lirë dhe i pacenuar. Kurse nëntori i dytë është më 28 Nëntorë të vitit 1912, në Vlorë ishin mbledhur patriotët dhe krerët e të gjitha krahinave shqiptare. 0. Responsibility Kristo Frashëri. Për shembull në kohën e car Dushanit, kur ai u shpall car i serbëve dhe i  grekëve, shqiptarët nuk përmendeshin askund, sepse konsideroheshin si barinj shëtitës, të cilët s’kishin të drejtë përfaqësimi etnik. Në Shqipëri festohet 28-të Nëntori, Dita e Flamurit dhe e Pavarësisë Me rastin e kësaj dite, sot në vendet ku jetojnë shqiptarët janë planifikuar një sërë aktivitetesh, ndërsa epiqendra e festimit është qyteti i Vlorës, aty ku më 28 Nëntor 1912, Ismail Qemali ngriti flamurin e pavarësisë. Më 28 Nëntor 1912, Kuvendi Kombëtar i Vlorës shpalli Pavarësinë e Shqipërisë. — Bekir Halimi (@bekirhalimii) May 6, 2019. Nga Mustafa Tërniqi. 28/11/2020 KRYESORE, Kulturë Komento Sot 108 vjet më parë në Vlorë përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën Pavarësinë e Shtetit Shqiptar. Akti i Shpalljes së Pavarësisë përbën një nga ngjarjet më të rëndësishme në historinë e popullit shqiptar. Vetë aleanca i shikonte trevat shqiptare si plaçkë lufte, që mund të bëhej çfarëdo me to. Në këtë gjendje dëshpërimi, një grup patriotësh, duke patur në krye Ismail Qemalin, shkuan në Vlorë dhe më 28 nëntor 1912 ngritën flamurin e kuq me shqiponjën dykrenare dhe shpallën mëvetësinë shqiptare. Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të parë e mbajti u mbaj më 28 nëntor 1912, me aktin e shpalljes së Pavarësisë së Shtetit Shqiptar nga Perandoria Osmane. Një u vendos në arkivin e Qeverisë së Vlorës dhe tjetra ju dha vëllait tim, Lef Nosi, për ta ruajtur. Aktiviteti politik e shoqëror i Marigo Pozios, që vdiq e vetmuar në Tiranë, pasi kishte humbur fëmijët dhe bashkëshortin nga turbekulozi. Këto data na kujtojnë mundin e madh të të parëve tanë, që dhanë aq shumë për këtë vend. E lusim Zotin e Plotfuqishëm, ta përmirësojë gjendjen e kombit tonë për më mirë dhe të na i largojë të këqijat dhe sprovat prej nesh, Kombi e Shteti ynë të përparojë e të begatojë. Zbulohet harta origjinale e Gjergj Kastriotit, qe i ‘mbyll gojen’ turqve, serbeve dhe grekeve (Foto), Historia e panjohur e sundimtarit të Egjiptit, me origjinë shqiptare, Dita kur monarkia e Shqipërisë shpallet e jashtëligjshme. naishte - November 3, 2019. Pra në thelb pavarësia e Shqipërisë, në kohën kur në trevat shqiptare po zhvillohej gjenocid i pastër, nuk ka lidhje me pavarësinë nga Perandoria, sepse ajo ishte vetë në shpërbërje e sipër. Shpallja e Pavarësisë dhe ngritja e flamurit kombëtar në Vlorë ishte fitore e përbashkët për të gjithë popullin shqiptar dhe për të gjitha forcat që kishin marrë pjesë në luftën për çlirimin kombëtar, me pushkë dhe me penë. Rreth shpalljes së pavarësisë në Elbasan; 25 apo 28 Nëndor 1912 ? A të shkoj për xhuma kur gruaja rezulton me Covid? Projekt Tema :28-29 Nentori -Shpallja e pavareise -70 vjetori I clirimit Punoi :Grisela Zenelaj ,Kristina Bengasi ,Desada Islami ,Fabio Hoxha 2. Faktet historike dëshmojnë, se osmanët nuk i robëruan shqiptarët, siç përflitet rëndom në shumë libra të historisë. Available online At the library. E frikshme. Për kombin shqiptar kjo ditë është data kuptimplotë e 28 nëntorit 1912 kur shqiptarët panë njëkohësisht fitoren dhe humbjen e tyre të madhe. Sot 108 vjet më parë në Vlorë përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën Pavarësinë e Shtetit Shqiptar. Data e 28 nëntorit ne muslimanëve shqiptarë na kujton pikërisht këtë thelb. 28 NËNTOR 1912. Imprint Tiranë : Akademia e Shkencave e Shqipërisë, 2008. Marigona , historia e gruas që besohet se qëndisi flamurin, të cilin Ismail Qemali e ngriti më 28 Nëntor 1912 në Vlorë. Vendi dhe kombi ynë është cenuar padrejtësisht shumë herë në historinë e tij dhe ka kaluar vërtet drama të dhimbshme. Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të parë e mbajti u mbaj më 28 nëntor 1912, me aktin e shpalljes së … Me 28 nëntor 1912, Ismail Qemali ngriti Flamurin Kombëtar në qytetin e Vlorës dhe shpalli Pavarësinë e Shqipërisë. Ai iu kishte garantuar atyre të udhëtonin të lirë gjatë dimrit dhe gjatë verës. The Assembly of 40 delegates meeting in southern Albania in the city of Vlorë on 28 November 1912, declared Albania an independent country. 0. 28 Nëntori i vitit 1912 shënon një kthesë historike për popullin shqiptar, sepse nga njëra anë mori fund sundimi gati pesëshekullor i Perandorisë Osmane, nga ana tjetër u krijuan kushtet e reja politike për të dalë nga prapambetja e madhe dhe për zhvillimin e tij më të shpejtë ekonomik, shoqëror e kulturor. Data 28 nëntor, ngërthen në vete disa periudha të rëndësishme historike të shqiptarëve në shekuj. Me 28 nentor te vitit 1912 Ismail Qemali i se vertetes, me vulat e historis ngriti flamurin e Shqiperis stafete vazhdimesie te gjuhes shqipe start lirie te gezojme e vigjelojm diten e ngjarjes ne 100 vjetor keto arritje keto suksese me gjak lufte me pune djerese me sakrifica e mundime u vune vulat e qeverive. Ismail Qemali - Shpallja e pavarsisë 28 nëntor, 1912 U kthye me bashkëpunëtorët e tij në Shqipëri nga Trieste për në Durrës e më tej për në Vlorë. Andaj edhe ne si muslimanë për çdo vit 28-29 nëntori, dita e pavarësisë dhe e çlirimit na kujton mirësinë e madhe të lirisë, gjë për të cilën duhet falënderuar Allahu i Lartësuar. U kishte garantuar ushqim dhe siguri. Kështu menduan dhe shpresuan shumica e shqiptarëve, mirëpo në momentin që plasi lufta ballkanike dhe u pa se lufta po humbiste në favor të serbëve dhe grekëve, Porta e Lartë i dha dritën jeshile shqiptarëve të merrnin në dorë frenat e trojeve të veta. Takim në Lushnje dhe prezantim i botimeve të LHSH-së. Cili është sekreti i zhdukjeve misterioze të miliarderëve kinezë? Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të parë e mbajti u mbaj më 28 nëntor 1912, me aktin e shpalljes së Pavarësisë së Shtetit Shqiptar nga Perandoria Osmane. Kremtimi 28 nëntorit mbart një rëndësi të veçantë pasi më 28 nëntor të vitit 1443 Gjergj Kastrioti-Skënderbeu ngriti flamurin në kalanë e Krujës. Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të parë e mbajti u mbaj më 28 nëntor 1912, me aktin e shpalljes së Pavarësisë së Shtetit Shqiptar nga Perandoria Osmane. naishte - November 3, 2019. Librat e mësim-besimit për fëmijë në diasporën tonë gjermane, Leximi dhe libri si një binom i vështirë për të bashkëjetuar. Madje më vonë një pjesë e mirë e Ballkanit, që nga Greqia e deri afër Bosnjës ra në duart e pashallarëve shqiptarë. Nga Dashnor Kaloçi Publikohet historia e panjohur të 28 nëntorit të vitit 1912, kur patrioti kurbinas, Gjin Pjetër Pervizi, me porosi të Dom Nikoll Kaçorrit ngriti flamurin në Milot të Kurbinit, në prani të gjithë popullit të asaj zone, ngjarje e cila është e pasqyruar në një letër që … Kurse vetë shqiptarët ishin duke u asimiluar gradualisht, duke vënë në pikëpyetje serioze identitetin e tyre etnik. The Assembly of 40 delegates meeting in southern Albania in the city of Vlorë on "Flamuri përmbledh kujtimet e shkuara të një kombi dhe një gjuhe të pashkruar që mund ta kuptoj syri dhe zemra e cdo njeriu me ndjenja. 30 ngjarjet më të rëndësishme nga 5 tetori-28 Nëntor 1912. © Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2019, 28 Nëntor 1912 – Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë (VIDEO), Zbulohet harta e 1455 në Romë: Ballkani quhej “Scanderbego”, E zhdukur prej 250 viteve! Vërtet këto të dyja janë mirësi të mëdha, vlerën e të cilave e kuptojnë vetëm njerëzit e privuar prej tyre. 28/11/2020, 09:11 28/11/2020 Sot 108 vjet më parë në Vlorë përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën Pavarësinë e Shtetit Shqiptar. Pak muaj më vonë, goditja e madhe e flamurit të Bashkimit, u dha në Konferencën e Ambasadorëve në Londër, ku … Në vitin 1443, më 28 nëntor heroi ynë kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeu çliroi Krujën nga pushtimi osman dhe ngriti flamurin kombëtar mbi kalanë e saj. Amin! Në viset shqiptare filloi të zbatohej konvertimi i fesë me dhunë. Ai është popull ILIR dhe si I tillë dëshiron të jetojë. TIRANË Kreu i PDIU-së Shpëtim Idrizi ka uruar 28 nëntorin duke kujtuar se Ismail Qemali, e ngriti flamurin dhe e shpalli mëvetësinë për të gjitha trojet shqiptare nga Nishi në Artë e Prevezë, nga Manastiri në Ulqin. 223. Ismail Qemali ka qenë vazhdimisht në kontakt me kryevezirin e Perandorisë Kibrili Qamil Pasha, i cili personalisht i ka dhënë dritën jeshile shpalljes së pavarësisë. "Flamuri përmbledh kujtimet e shkuara të një kombi dhe një gjuhe të pashkruar që mund ta kuptoj syri dhe zemra e cdo njeriu me ndjenja. Allahu i Madhëruar në Kuranin Famëlartë na përmend mirësitë e mëdha, që iu kishte dhënë Kurejshëve, banorëve të Mekës. Feja islame përveç se garanton të drejtat dhe lirinë e njerëzve, ajo fton për zhdukjen e skllavërisë. Përse Allahu kërkon nga njerëzit ta adhurojnë? Cilat janë kujtimet që shfaq, duke valuar, Flamuri ynë? 28 Nentori eshte dita me e shenuar ne historine tone. Në vitin 1443, më 28 nëntor heroi ynë kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeu çliroi Krujën nga pushtimi osman dhe ngriti flamurin kombëtar mbi kalanë e saj. Ku shkoi dokumenti original I shpalljes së pavarësisë në 28 nëntor 1912? Sot 108 vjet më parë në Vlorë përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën Pavarësinë e Shtetit Shqiptar. Nga liria e individit rrjedh dhe sovraniteti i një kombi. 5 tetor 1912. Rreziku i asimilimit dhe i sllavizimit të shqiptarëve u shfaq sërish me Luftën e Parë Ballkanike. Kjo ishte e vetmja mënyrë për të shpëtuar çfarë të mundej nga pushtimet e aleancës ballkanike. Me vendimin e Kuvendit të Vlorës, kombi shqiptar fitoi të drejtën e tij të pamohueshme për të qenë i lirë e i pavarur, krahas kombeve e popujve të tjerë të Evropës. - Vatikan Më 28 Nëntor, të gjithë shqiptarët, në trojet e tyre dhe kudo jetojnë e punojnë nëpër botë, kremtojnë me krenari dhe emocion, Ditën e shpalljes së Pavarësisë së … Kush kishte cenuar lirinë tonë dhe kush kërkonte asimilimin tonë? I dha fund gllabërimit të mëtejmë të tokave tona si nga turqit, ashtu edhe nga grekët, sërbët e pushtuesit tjerë. Na kujtojnë mençurinë dhe mundin e çmuar të hoxhallarëve të shquar shqiptarë, që ndihmuan dhe nënshkruan pavarësinë e Shqipërisë dhe të shtetit të saj të parë. Ndërsa më 28 nëntor 1912, i quajtur gjithashtu si Nëntori i dytë, u shpall Pavarësia e Shqipërisë nga Ismail Qemaili i cili ngriti flamurin në Vlorë. Qe nga Kruja deri ne Vlore Madje në shumë raste është vënë në pikëpyetje identiteti i tij kombëtar, derisa sot më në fund po shijojmë këtë liri të brishtë. “Më 28 nëntor 1912 u shpall Pavarësia e Shqipërisë, ndonëse as një vit më pas, ajo u njoh ndërkombëtarisht e përgjysmuar, duke shkëputur nga trungu i saj Kosovën dhe viset e tjera shqiptare në Maqedoni, në Mal të Zi dhe në Greqi (Çamërinë). Feja islame na mëson se të drejtat e njeriut janë të shenjta dhe se liria e njeriut është e pacenuar. 28/11/2020 20:45. Më 28 Nëntor 1912, në qytetin e Vlorës, nga dora e Ismail Qemalit u ngrit Flamuri Kuq e Zi, flamuri kombëtar shqiptar. Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë : 28 Nëntor 1912. Nga ana tjetër duhet të ndërgjegjësohemi e të kuptojmë drejt realitetin e pavarësisë sonë si popull. Ai në vetvete është një qenie sociale që ka nevojë të jetojë, veprojë, të marrë e të japë brenda një bashkësie me të drejta të plota. 28 Nëntori 1912 Shpallja e Pavarësis së Shqipërisë është një nga ngjarjet më të rëndësishme në historinë tonë kombëtare. Nga Ergys Alushi. Çdo bashkësi, popull apo shtet duhet të gëzojë të drejtën për të vendosur në mënyrë të lirë dhe të pavarur çështjet dhe fatet e veta. Ai në vetvete është një qenie sociale që ka nevojë të jetojë, veprojë, të marrë e të japë brenda një bashkësie me të drejta të plota. Find it Stacks Request (opens in new tab) Sa për gratë me shami, ju jeni të padenjë t’i përmendni! 28/11/2020, 09:11 28/11/2020 Sot 108 vjet më parë në Vlorë përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën Pavarësinë e Shtetit Shqiptar. Shpallja e pavaresise • Shpallja e Pavarësisë ose Deklarata e Pavarësisë është shpallja e pavarësisë së … Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të parë e mbajti u mbaj më 28 nëntor 1912, me aktin e shpalljes së Pavarësisë së Shtetit Shqiptar nga Perandoria Osmane. Akti i Shpalljes së Pavarësisë përbën një nga ngjarjet më të rëndësishme në historinë e popullit shqiptar. 30 ngjarjet më të rëndësishme nga 5 tetori-28 Nëntor 1912. Misteri i armëve të Skënderbeut – Gjurmë Shqiptare . Në 28 nëntor 1912, plaku i urtë i Vlorës, Ismail Qemali, rreth orës 14:00, përpara qindra njerëzve ngriti flamurin kombëtar, duke shpallur në këtë mënyrë pavarësinë e Shqipërisë. Ndërkohë në kohën para se të vinin osmanët trevat shqiptare po përjetonin një shpërbërje territoriale dhe kolonizim të tokave të tyre me sllavë. Aleanca synonte copëtimin e trojeve shqiptare dhe pasi pushtuan shumicën e tokave shqiptare kërkonte me çdo kusht shkombëtarizimin dhe asimilimin e shqiptarëve. Në këto kushte patriotët shqiptarë përfshirë këtu një numër të madh hoxhallarësh të shquar, kur panë se Perandoria nëpërmjet garnizoneve ushtarake të mbetura nuk mund të siguronte më mbrojtjen e shqiptarëve dhe se trojet shqiptare po copëtoheshin, ata vendosën të shpallin pavarësinë.